POM West-Vlaanderen is een provinciaal agentschap met een hart voor de ondernemers. Samen met onze partners maken we van West-Vlaanderen een provincie waar ondernemers kunnen groeien op een duurzame manier. We stimuleren ondernemingszin, investeren in ruimte om te ondernemen, brengen innovatie dichter bij de ondernemer en ontwikkelen het aanwezige talent in West-Vlaanderen.
Sociale economie
Maatwerkbedrijven en reguliere bedrijven werken in West-Vlaanderen nauw samen. Maatwerkbedrijven nemen volwaardig deel aan de economie en versterken de West-Vlaamse industrie. Van alle West-Vlaamse industriële ondernemingen met 10 of meer werknemers is één op twee gelinkt met een maatwerkbedrijf, als leverancier of als klant. De samenwerking met maatwerkbedrijven is voor reguliere bedrijven uit de industriële clusters cruciaal voor de verankering van het productieproces in West-Vlaanderen (bekijk hier de studie van de POM West-Vlaanderen). Lees meer.
De POM West-Vlaanderen ijvert voor een versterking van het ondernemerschap van de sociale ondernemingen en voor een kennisdeling tussen sociale en reguliere economie.
Samen met de Provincie en zijn partners zet POM West-Vlaanderen op het werkveld in op:
- Proeftuinen rond Toegepaste Technologische Innovatie (EFRO project TTI) op de werkvloeren van de maatwerkbedrijven, in co-creatie met sterke industriële spelers en kennisinstellingen in West-Vlaanderen.
- Een cocreatietraject met ‘makers van geschenken met een verhaal’:
Midden 2016 schreef socialeeconomie.be een oproep uit om mogelijkheden tot samenwerking in nieuwe niches in sociaal ondernemerschap te onderzoeken. Het traject 'Samen meer impact realiseren' met makers van geschenken uit West-Vlaanderen met een verhaal waar meer 'waarde' in zit, was één van de weerhouden projecten, met als hoofddoel die vele organisaties samen te brengen om zo meer impact te realiseren. De makers zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tijdens het cocreatietraject engageerde een groep van 35 initiatieven zich voor 4 cocreatie sessies waarbij gezocht werd hoe ze kunnen samenwerken om hun gemeenschappelijk verhaal in de kijker en in de markt te zetten én hoe ze elkaar kunnen versterken en ondersteunen. Deze sessies leidden al snel tot directe en indirecte resultaten. De makers stelden daarop een business canvas model op voor een lerend en samenwerkend netwerk. Neem een kijkje op www.geschenkenmeteenknipoog.be.
- Een professionaliseringstraject met alle West-Vlaamse arbeidszorginitatieven.
- Een gezamenlijk traject Samen in het groen: reguliere tuinaannemers en maatwerkbedrijven bekijken hoe ze samen onder (aan)nemen.
- ‘meet-ups’ tussen vzw 4werk en de speerpuntsectoren van West-Vlaanderen.
- expertise capteren en sharing voor een duurzame tewerkstelling van kansengroepen, tussen sociale ondernemingen onderling en met reguliere bedrijven.
- …
Bekijk ook nog :
- De Infographic 'tewerkstelling en participatie van personen uit de kansengroepen in West-Vlaanderen.
- De Brochure 'Sociale economie, verrassend alledaags'.
- Bezoek van Vlaamse parlementairen aan arbeidszorginitiatieven:
Op 17 maart, drie jaar na het goedkeuren van het decreet werk- en zorgtrajecten, bezochten 26 leden van het Vlaams Parlement een arbeidszorginitiatief in Vlaanderen. Op initiatief van de vijf Vlaamse provincies zette in elke provincie één arbeidszorginitiatief de deuren open. In de Provincie West-Vlaanderen verwelkomde het arbeidszorgcentrum ‘De Klus’ in Beernem de parlementairen.