PASSANT

Met Europese steun ontwikkelen een aantal bedrijven en kenniscentra uit België en Nederland een hoogtechnologische totaalaanpak voor het detecteren van afwijkende patronen in havenomgevingen. Het project draagt de naam ‘PASSAnT’ dat staat voor ‘PlAtform for innovative Security Solutions hArbours & Terminals’.

http://www.passant.info/

Partners uit de publieke en private sector gaan aan de slag om oplossingen te ontwikkelen die zullen worden uitgetest in de havens van Oostende en Moerdijk. De komende drie jaar worden de nieuwe technologieën en middelen in de praktijk uitgetest. Na deze experimentele fase zullen de nieuwe veiligheidsoplossingen geïntegreerd worden in een concreet pakket maatregelen en instrumenten.

  • Slimme zeilen | Een eerste onderdeel van de veiligheidsoplossing betreft een ondoordringbaar, slim zeil voor vrachtwagens. Er worden geavanceerde zeildoeken ontwikkeld die niet doordringbaar zijn om vrachtwagenladingen te beschermen. Wie toch met een mes door het slimme doek probeert te snijden, doet in een centrale meldkamer een alarm afgaan.
  • Dataverwerkende camera’s | Daarnaast komen er op meerdere plaatsen in de havens slimme camera’s. Hiervoor schrijven specialisten speciale algoritmes die het mogelijk maken om beelden te analyseren van mensen of voertuigen, bewegingssnelheid te meten, of kentekens op voertuigen te herkennen.
  • Innovatief hekwerk | Rond het havengebied komen geavanceerde hekken- en sluitsystemen die worden uitgerust met een intelligent systeem dat kan herkennen wanneer indringers het hekwerk willen saboteren of erover proberen te klimmen.

De afwijkende patronen die door de zeilen, het hekwerk en de camera’s worden gedetecteerd, worden in een overkoepelend veiligheidssysteem in een centrale meldkamer geïntegreerd.

Projectpartners

Dit project wordt gecoördineerd door Innos, het innovatienetwerk van het Belgische Vias institute en het Nederlandse DITSS, Dutch Institute for Technology, Safety & Security.

De Technische Universiteit Eindhoven, ViNotion, VX Company, SIOEN Industries NV, Betafence, Securitas, Tein Technology, VIAS Institute en POM West-Vlaanderen zijn partners in dit Interreg Vlaanderen-Nederland project.

Het PASSAnT-project kan rekenen op de steun van de Nederlandse Rijksoverheid, de Nederlandse provincie Noord-Brabant, de Belgische provincie West-Vlaanderen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling dat de helft van het totaal budget van 2,7 miljoen euro ter beschikking stelt.