POM West-Vlaanderen is een provinciaal agentschap met een hart voor de ondernemers. Samen met onze partners maken we van West-Vlaanderen een provincie waar ondernemers kunnen groeien op een duurzame manier. We stimuleren ondernemingszin, investeren in ruimte om te ondernemen, brengen innovatie dichter bij de ondernemer en ontwikkelen het aanwezige talent in West-Vlaanderen.
Roeselaars verpakkingsbedrijf Barias uitgeroepen tot 'KMO van het Jaar'

Verpakkingsbedrijf Barias uit Roeselare is door UNIZO uitgeroepen tot 'KMO van het Jaar'. De West-Vlaamse kandidaat haalde het in de eindronde van vier sterke kandidaten uit de andere provincies. Barias haalt zo voor het eerst sinds 2016 de begeerde trofee opnieuw naar West-Vlaanderen.
Geboren uit de bloemkool
Officieel begon het verhaal van Barias in 2003. Maar in het hoofd van oprichter Chris Mullie bestond het bedrijf al veel langer. "Als kleine jongen ging ik mee op de akkers bloemkolen oogsten voor de veiling. In de supermarkt zag ik die prachtige verse producten vervolgens in saaie verpakkingen zitten. Toen al dacht ik ‘dat kan beter en daar wil ik voor zorgen’." De toekomstige missie van Barias was toen al geboren. Tot op vandaag helpt Barias bedrijven met het verpakken en stockeren van hun gekoelde voedingsproducten zodat ze die snel, flexibel en efficiënt kunnen vermarkten. "We verpakken vooral diepvriesvoeding om de verkoop te stimuleren. Frietjes bijvoorbeeld komen bij ons toe in grote verpakkingen, wij verpakken ze dan in een nieuw, leuk jasje. Maar we verpakken ook heel veel andere producten zoals groenten, ijsjes en bakkerijproducten. Onze producten uit Roeselare vliegen letterlijk de hele wereld rond", vertelt Chris Mullie.
Uit de as herrezen
De opstartjaren van Barias verliepen voorspoedig, het bedrijf groeide, de activiteiten namen toe en er volgden verschillende aanwervingen. Tot een brand het bedrijf in 2009 volledig in de as legde en Chris en zijn team van nul moesten herbeginnen. "Heel onze toenmalie infrastructuur in Moorslede was vernield. Het werk van jaren weg. We zaten toen letterlijk en figuurlijk in zak en as", blikt Chris Mullie terug. "Maar echt ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Op de site van de ouderlijke boerderij konden we opnieuw beginnen. Het kostte tijd en moeite om alles wat we in vijf jaar hadden opgebouwd opnieuw te verwezenlijken. We kregen gelukkig zonder noemenswaardige problemen een bankfinanciering, als aanvulling op eigen middelen, net als veel begrip en steun van onze klanten. Hun positieve houding was minstens even cruciaal, om overeind te blijven en om alles praktisch rond te krijgen."
Duurzaam
Het bedrijf verhuisde naar een nieuwe locatie in Roeselare, pal in de streek die ook wel bekend staat als 'Food Valley'. Het is tot op vandaag de uitvalsbasis van het intussen ongeveer honderd man sterke groeibedrijf. Duurzaamheid draagt Barias hoog in het vaandel. "We werken zo veel mogelijk met bio-afbreekbare en recycleerbare materialen. We maken ook meer gebruik van karton. Diepvries vraagt veel energie maar ten compensatie produceren we ook zelf energie, het equivalent van meer dan 350 gezinnen. De komende jaren en decennia streven we ernaar gezond te blijven groeien met een stevige verankering", benadrukt Chris Mullie.
Zaakvoerder Chris Mullie neemt de prestigieuze trofee in ontvangst