Nieuwe proefkeuken voor betere voeding in zorg

Om de positieve impact van voeding op gezondheid te vergroten in Vlaanderen, openden we met het onderzoeksplatform NuHCaS op 16 november de FR&D hall (Food Research & Development hall) in Roeselare. In deze proefkeuken worden de processen voor de bereiding van voeding in een grootkeuken op pilootschaal onder de loep genomen.

Geschikte pilootinfrastructuur is essentieel om representatief onderzoek uit te voeren. Daarom investeerden we met NuHCaS (Nutrition Health Care System) in de FR&D hall (Food Research & Development hall). Deze proefkeuken (totaalinvestering van 320.000 euro) is de eerste van een serie pilootapparatuur ten dienste van voedingsbedrijven, grootkeukens, maaltijdbereiders en zorg- en gezondheidsactoren. Het betekent een interessante aanvulling en versterking naast al bestaande pilootapparatuur. De proefkeuken zal toelaten recepturen uit te testen en haalbaar te maken voor grootkeukens in onder andere ziekenhuizen en woonzorgcentra. Concreet zullen de maaltijden van morgen vandaag in deze keuken bereid worden door een gemotiveerd team van onderzoekers en koks.

Midden 2022 verhuis naar Food Innovation Park

De FR&D hall zal toegankelijk zijn voor iedereen die onderzoek wil doen naar de kwaliteit van maaltijdcomponenten of volledige maaltijden bereid in een grootkeuken. Onderzoekers van VIVES verbonden aan het expertisecentrum agro- en biotechnologie zullen, in samenwerking met POM West-Vlaanderen en Flanders’ FOOD, voedingsbedrijven en zorgactoren ondersteunen met hun expertise en begeleiden bij de testopzet, testuitvoering en interpretatie van de resultaten. 

Lekkere en voedzame maaltijden zijn mogelijk

NuHCaS ondersteunt via een systemische benadering de voedings- en gezondheidssector. Met wetenschappelijk onderzoek en samenwerking tussen beide sectoren zijn lekkere en nutritioneel evenwichtige maaltijden mogelijk. En dit met een positieve impact op de levenskwaliteit van de consument. Door nu de krachten te bundelen zal het onderzoek over deze thema’s een boost krijgen en de implementatie in de praktijk versnellen.

Lees hier het volledig persbericht.