Mensgericht ondernemen in opmars in West-Vlaanderen

Mensgericht ondernemen zit in de lift. Ook in West-Vlaanderen neemt het aantal ergotherapeuten, lifestyle- en burn-outcoaches, sportcoaches en loopbaanbegeleiders alleen maar toe. Ons startersinitiatief Start&GO engageerde zich via het EFRO-project ‘Mensgericht Ondernemen’ om de ondernemersskills van deze groeiende groep aan te scherpen.

Mensgerichte ondernemers plaatsen de mens centraal in hun business. Deze groep is aan een stevige opmars bezig. Vaak hebben ze een heel ander traject afgelegd dan andere ondernemers. Daarom hebben ze ook een grote nood aan bijkomend advies en begeleiding. “Tijdens het project organiseerden we meerdere inspiratiesessies met bekende en minder bekende mensgerichte ondernemers zoals Evy Gruyaert, Ingeborg maar ook yogaleraar Joachim Meire en ultraloper Olivier Verhaege”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “We organiseerden ook een inspiratietrip naar Nederland. Bij onze noorderburen is dit mensgericht aspect al meer doordrongen bij heel wat bedrijven maar ook in de maatschappij.”

Intensieve begeleiding

De voorbije maanden stonden er workshops over marktonderzoek, customer journey, sociale media … op de agenda om de kneepjes van het ondernemerschap beter onder de knie te krijgen. Daarnaast waren er 21 klankbordsessies waar 56 startende ondernemers strategische, commerciële, financiële en juridische vragen aan een complementair expertenteam konden stellen.

Belang businessplan

Voor de uitbouw van een solide onderneming is een sterk businessplan cruciaal. Om het belang hiervan te onderstrepen schakelde Start&GO hiervoor docent bedrijfseconomie en stand-upcomedian Kamal Kharmach in. Kamal maakte meerdere blogposts en video’s met ondernemerstips en als kers op de taart lanceerde Start&GO een wedstrijd met persoonlijk advies van Kamal als hoofdprijs. Audiologe Margot Coppin won de wedstrijd en kreeg op 11 januari bezoek van Kamal. “Ik vond het advies van Kamal echt super. Kamal is een hele sympathieke man en ik heb enorm veel bijgeleerd. Hij gaf me tips over hoe ik het verder moet aanpakken en vooral hoe ik moet leren focussen”, aldus Margot Coppin.

Leren van elkaar

Rode draad doorheen heel het project is leren van elkaar. Door inzichten met elkaar te delen, wordt elke ondernemer de ondernemerscoach van een andere ondernemer. De ondernemers gaven dit zelf meermaals aan tijdens netwerkmomenten en infosessies. Start&GO wil dit verder zetten met de lancering van een interactief platform waar ondernemers ervaringen kunnen delen en elkaar feedback kunnen geven. Binnenkort meer nieuws over de lancering van dit platform.

Kamal bracht Margot Coppin, de winnaar van onze campagne, al een bezoekje en gaf haar heel wat ondernemertips:

 

Via het EFRO-project 'Mensgerichte Ondernemers' willen POM West-Vlaanderen en OC West, met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de Provincie West-Vlaanderen, de groeiende groep van ondernemers die de mens centraal zetten, ondersteunen bij de opstart en uitbouw van hun onderneming en sensibiliseren over het belang van ondernemersvaardigheden. Het project loopt van 01/03/2019 tot 28/02/2022. Het totale projectbudget bedraagt € 293.000, waarvan € 117.200 gefinancierd wordt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.