Detailhandel

We publiceren jaarlijks in samenwerking met OC West en met de andere Vlaamse Provincies de gemeentelijke feitenfiches voor detailhandel. In de feitenfiche krijgt u een zicht op de gegevens over de detailhandel, per winkelgebied of gemeente:

  • Waar zijn de winkels gelegen?
  • Hoe groot zijn ze?
  • In welke branches zijn ze onder te verdelen?
  • Koopstromen: uit welke gemeenten komen consumenten en waar gaan de eigen inwoners precies winkelen?

Uit cijfers van de nieuwe Feitenfiche Detailhandel blijkt dat West-Vlaanderen met 28.991 handelspanden de tweede grootste shoppingprovincie is. West-Vlaanderen telt ook het hoogste aanbod handelszaken en winkelvloeroppervlakte per 1.000 inwoners. Opvallend is ook dat het aandeel ketenwinkels het laagste is in West-Vlaanderen. Bijna 80% van de winkeluitbaters in onze provincie, gekend voor zijn ondernemerszin, zijn unieke zelfstandigen.

De feitenfiche is in 2018 aan haar vijfde editie toe. Bijzonder aan deze editie is het volledig nieuwe dynamische formaat. De detailhandelsgegevens zijn vanaf nu beschikbaar op het online platform van ‘Provincies in Cijfers’: www.provincies.incijfers.be. U kan op dit platform met de gegevens over detailhandel eigen presentaties maken. Ook een koppeling tussen detailhandelsgegevens en andere socio-economische gegevens uit de uitgebreide databank van 'Provincies in Cijfers' is mogelijk. De detailhandelsgegevens kunnen nu ook in een 10-jarig historisch perspectief worden geplaatst; de data over de winkels zijn namelijk beschikbaar vanaf 2008.

Naast de gegevens in de databank van 'Provincies in Cijfers' zijn er ook twee kant-en-klare rapporten per gemeente en provincie:

  • Een uitgebreid rapport - enkel voor steden en gemeenten - met meer informatie, voor beleidsmakers en ambtenaren. Neem hiervoor contact op met annelies.demeyere@pomwvl.be