Blue Accelerator verwelkomt volgend jaar drijvend zonnepark

Op 27 oktober ontvouwden we de plannen van het zonnepanelenpark bij het testplatform Blue Accelerator. Dat wordt volgend jaar voor de kust van Oostende geïnstalleerd. Ook nog andere testen rond aquacultuur en drones staan op de planning. 

Aandachtige wandelaars op de strekdam van Oostende spotten sinds vorig weekend gele drijvers rond de Blue Accelerator. Deze maken deel uit van de testinstallatie van Colruyt Group. Onder het zeepeil zijn deze drijvers met een hoofdlijn verbonden. Daaronder zullen verschillende soorten constructies hangen om mosselen aan te groeien. Met dit longline systeem wil Colruyt Group de groeiontwikkeling bestuderen en diverse technieken voor installatie, onderhoud en oogsten uittesten.

Verdriedubbeling capaciteit offshore windenergie

Twee weken geleden maakten ministers Van der Straeten en Van Quickenborne bekend dat de capaciteit van windmolens op zee bijna zal verdrievoudigen om tegen 2030 zowat alle gezinnen van groene stroom te voorzien. Om in deze ambitie te slagen is het belangrijk dat de offshore energiezones in de Noordzee optimaal gebruikt worden. Andere vormen van energieopwekking op zee zoals golfenergie en zonne-energie spelen daarbij een belangrijke rol. We zijn dan ook trots om aan te kondigen dat de projectpartners van het Europese project EU-SCORES voor de Blue Accelerator als locatie voor het zonnepanelenpark kozen. In totaal wordt er ongeveer 15 miljoen euro voor het zonnepark vrijgemaakt, voornamelijk fondsen uit het Europese innovatieprogramma Horizon 2020.

Bouw zonnepark in 2022

Het Nederlandse bedrijf Oceans of Energy bouwt volgend jaar een drijvend zonnepark voor de kust van Oostende. De technische voorbereidingen startten vorige maand. In het najaar van 2022 begint de bouw van de grote offshore zonnepaneelconstructie. De zone bij Blue Accelerator is de perfecte locatie omdat de hoogtechnologische meetapparatuur van het lab alles kan monitoren. De installatie wordt ook verbonden met een netaansluiting op de walkant. Naast de zonnepanelen van EU-SCORES maakt ook het consortium van MPVAqua-project, van Tractebel, DEME, Jan De Nul Group, Soltech en UGent, gebruik van de locatie om hun prototype van speciaal ontwikkelde zonnepaneelstructuren in een maritieme omgeving te testen. Ook deze test start in 2022.

Hybride energiepark voor toekomst

Het EU-SCORES-project wil de komende jaren de weg vrijmaken voor betaalbare hybride offshore-energieparken die complementaire energiebronnen zoals wind, zon en golven combineren. De grote uitdaging is om alle systemen resistent te maken aan de impact van het zout uit het water en de verwoestende krachten van de golven. Toekomstgericht zijn er plannen om Blue Accelerator als uitvalsbasis voor vliegende, varende en duikende drones te gebruiken. De mogelijkheden van drones zijn heel uitgebreid: bewaking van windparken, monitoring van zeebiologisch leven, transport of zelfs uitvoeren van herstelwerkzaamheden. Al deze geplande testen illustreren dat Blue Accelerator zijn plaats op de Europese kaart verworven heeft als gerenommeerde testfaciliteit voor onderzoek van maritieme toepassingen.

Lees hier het volledig persbericht.